Önéletrajz

DR. PÓLIK JÓZSEF

SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ

I. ÁLTALÁNOS SZAKMAI BEMUTATKOZÁS:

1999 óta tanítok a Debreceni Egyetem Filozófia Intézetében; először doktoranduszként, később posztdoktorként, 2006 óta pedig óraadóként tartok előadásokat és szemináriumokat. Az első években filozófiai és esztétikai témájú kurzusokat vezettem, 2006 óta filmesztétikát és művészetfilozófiát tanítok. Bár Debrecenben élek a családommal, a főállásom 2006 óta az egri Eszterházy Károly Főiskolán van, ahol főiskolai docensként filozófia- és esztétikatörténetet, általános etikát és filmesztétikát tanítok, előadás és szeminárium formájában egyaránt.

Törekszem rá, hogy szorosan összekapcsoljam egymással az oktatói és a kutatói munkát; rendszeresen publikálok, konferenciákon veszek részt. Írásaim folyóiratokban (Határ, Gond, Alföld, Liget, Látó, Vulgo, Debreceni Disputa, Pergő Képek, Magyar Tudomány) és tanulmánykötetekben jelentek meg, két önálló könyvemet is kiadták, amelyekről – Levél Foudayba (2006), Ha valaki jönne (2007) – pozitív kritikák jelentek meg az Élet és irodalomban, illetve a Látóban.

Tagja vagyok a Magyar Független Filmszövetségnek (1995-től), és tagja voltam (1998-tól a megszűnéséig) a Balázs Béla Filmstúdiónak is. A BBS és a Duna Televízió által létrehozott Duna Műhely támogatásával készült el 1999-ben Lamm című kisjátékfilmem, amelynek forgatókönyvírója és rendezője voltam. Ebben időszakban más filmes munkáim is születtek. A filmkészítés területén szerzett gyakorlati tapasztalataimat jól tudom hasznosítani az oktatói munkámban.

Az utóbbi években – oktatói és kutatói tevékenységem mellett – irodalmi szövegek létrehozásával is foglalkozom: novelláim és drámám a Látó, illetve a Liget című folyóiratban jelentek meg.

2010-ben óraadó tanára lettem a budapesti Színház és Film Intézetnek, ahol magyar filmtörténetet tanítok.

2007-ben elnyertem a Magyar Tudományos Akadémia három éves Bolyai János Kutatási Ösztöndíját. Kutatási témám a totalitárius művészet esztétikája volt; mindenekelőtt az ötvenes évek kultúrpolitikájával, illetve a sematikus magyar filmművészet esztétikai kérdéseivel foglalkoztam. A kutatás eredményeit összegző tanulmányokból könyvet állítottam össze, amely Demokratikus guillotine címmel hamarosan megjelenik a Kijárat Kiadó gondozásában.

Minden vélemény számít!

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress